Какво е Уебинар?


Думата Уебинар идва от съчетанието на две чужди думи - семинар и уеб. Производният термин е "Уеб Семинар", което е съкратено на "Уебинар" Значението на този термин се придържа именно към функцията, която означава - среща на двама или повече души в реално време през мрежата.

Най-голямото удобство, което дават уебинарите е, че дават възможност на участници от различни точки на земното кълбо да се виждат и чуват в реално време по аудио и/или видео връзка. Причините да се използва такава платформа могат да бъдат много - среща между офиси на дадена организация, обучения на персонал, преподаване на уроци в сферата на образованието, обучения в различни дисциплини. Разбира се ключовият момент е, че участниците са свободни да бъдат на удобно за тях място - офис, у дома и дори по-малко формална обстановка като кафене, парк и т.н. Единственото изискване е да имат устройство (компютър. таблет, смартфон), което е способно да се свърже с интернет пространството.

Разбира се Уебинарите нямат за цел да "пренебрегнат" живата среща, но дават гъвкавост при комуникацията спестявайки финансов,времеви и организационен разход на участниците, свързвайки всички мигновнно в една "виртуална стая".





Назад към всички статии